Skip to content
Home » Ska man montera solpaneler på gamla tak?

Ska man montera solpaneler på gamla tak?

En del kunder vill spara in på sitt takbyte och i stället montera solpaneler på gamla tak.

– En solcellsanläggning ska sitta i 30-40 år, likaså taket. Men har taket redan legat i 25-30 år så kan man fundera om det är så klokt att inte byta taket först, säger Magnus Hellsten, byggprojektledare på Rustabo.

För Rustabo och för Magnus som arbetat med tak och dess funktioner i många år ser man till att funktionerna givetvis ska hålla över tid.

– Jag upplever att många i sin iver att jaga energiproduktion glömmer att takets funktioner fortfarande är lika viktiga, säger han.

Om man ändå beslutar sig för att montera solpaneler utan takbyte – vad ska man tänka på först?
– Jag tycker man ska fundera kring takets förutsättningar innan man beslutar sig för att montera solpaneler på ett gammalt tak. Är det ett bostadshus eller kanske en lada?  
– Man ska vara medveten om att en solcellsanläggning kan ändra förutsättningarna och att det är viktigt att takets funktion bibehålls.

”Jag upplever att många i sin iver att jaga energiproduktion glömmer att takets funktioner fortfarande är lika viktiga.”

Kan du utveckla vad du menar med takets funktioner?

– Vattensystem ska leda bort vatten, snörasskydd ska hindra snön från att obehindrat rasa ner, stegar och bryggor ska fortfarande sitta på ett sådant sätt att en sotare kan utföra sitt jobb på ett tryggt sätt. Det viktigaste är så klart att taket håller tätt. Om det finns ekonomisk möjlighet så bör kunden byta tak innan en solcellsanläggning installeras.

Dålig läkt och dålig papp - så får det inte se ut.

Magnus påpekar att varje solanläggning ska anpassas efter takets förutsättningar. 

– För att ett tak ska fungera över tid och hålla tätt så behövs underhåll. Den möjligheten är viktig att säkerställa. Man ska därför montera en solcellsanläggning utifrån takets förutsättningar och att inte efter att matcha grannar eller branschkollegors energiproduktionsmål.  

Dålig läkt och dålig papp – så får det inte se ut.