10 saker att beakta innan du beställer en takomläggning

Tips när du ska göra en takomläggning

Det finns en hel del faktorer att beakta för dig som beställare innan arbetet med en takomläggning drar igång. Här bjuder vi på 10 viktiga tips att beakta – innan arbetet med taket drar igång.

För att ditt nya tak ska hålla en livslängd är det viktigt att din takomläggning utförs med hög kvalitet, rätt material och rätt förutsättningar.

Det innebär att du bör anlita en takläggare, en plåtslagare samt en snickare. Eller så tar du hjälp av oss på Rustabo som tar hand om allt så att du kan luta dig tillbaka och känna dig trygg. Inga mellanhänder. Hantverkare som inte dyker upp i tid. Inga oklarheter.

Oavsett vilken takläggare du dock väljer finns det en del viktiga saker att verkligen beakta för att ditt takbyte ska bli riktigt bra. Här bjuder vi på 10 tips för att ditt takbyte ska lyckas!

Att beakta innan du drar igång med din takomläggning

  • Be att få en objektiv värdering av takets skick innan du tar ett beslut att byta tak.
  • Lägg till en buffert i din egen budget för oförutsedda kostnader. 
  • Jämför takpriser noga om du tar in offerter från olika takläggare. Då jämför du på lika villkor tex samma materialval, garantier, arbetsmiljöaspekter etc. Jämför inte bara slutsumman, utan vad de olika momenten kostar. Annars får du en skev bild av kostnaderna vilket kan påverka det slutliga resultatet och din slutfaktura.
  • Dubbelkolla rotavdraget i offerten – är det framräknat korrekt?
  • Se till att takläggaren kan utföra takbytet vid önskad period (på grund av vädret väljer många tex att byta tak under sommaren). 
  • Det kan även vara bra att kontrollera företagets ekonomiska soliditet (gör en kreditupplysning eller slå upp företaget på Allabolag). Kolla också att de är öppna med att visa sitt momsnummer på sin hemsida etc. Detta är speciellt viktigt om de försäkrar ditt tak. För vad händer som de inte finns kvar om två år?
  • Be om att få en skriftlig garanti på arbetet och se till att företaget har en takgaranti via ett externt och etablerat försäkringsbolag. På så sått har ni er garanti kvar även om företaget inte existerar längre.
  • Skriv ett tydligt kontrakt där ansvarsfördelningen vid eventuella fel eller förseningar ingår.
  • Betala inte sista fakturan förrän slutbesiktningen är gjord och eventuella fel har åtgärdats.
  • Behöver du bygglov? Dubbelkolla med kommunen om du behöver bygglov eller göra en anmälan för takomläggningen. Det gäller olika regler beroende på kommun och detaljplan.

Rustabo tar hand om hela din takomläggning

Inga konstigheter eller hur? Men tyvärr vet vi att många takbyten inte alltid blir lyckosamma. Anledningarna är många – men ofta handlar det om otydliga offerter, vem som äger arbetsmiljöansvaret och garantier. För oss på Rustabo är detta dock en självklarhet.

Så funderar du på ett takbyte och vill ha en seriös takläggare som alltid går steget längre, så hör av dig till oss idag direkt till en av våra takspecialister i  DalarnaFalun, Borlänge, StockholmVästerås,  UppsalaGöteborg, Gävle, Norrtälje. Eller boka ett kostnadsfritt hembesök!

 
Tillbaka