7 tips när du ska byta tak

7 tips när du ska byta tak. Här bjuder Rustabo på taktips.

Att byta tak är en stor investering. Valen är många och inte alltid enkla. För att hjälpa dig på traven inför ditt takbyte, bjuder vi på sju tips från våra kunniga takläggare.

Att byta till ett nytt tak kan vara enkelt, eller komplicerat. Allt beroende på vem du väljer att arbeta med. Det är många val som ska göras och det är viktigt att ha förtroende för sin takläggare.

Ett vackert och kvalitativt tak är ett lyft för huset och höjer dess värde, solpaneler och solceller sänker energikostnaden. Det ska vara rätt färg, material och struktur och valen är många.

Det är till exempel viktigt att göra rätt val när det gäller takmaterialet – tegel, betong eller plåt måste göras med hänsyn till underliggande konstruktion. Dessutom handlar det om taksäkerhet, regnvattensystem och plåtdetaljer som inte bara skapar ett hållbart tak, utan också, tillsammans med takmaterialet, bildar en vacker helhet.

Våra yrkesmän och takläggare vet vad som krävs för att ett tak ska vara säkert och hållbart. Och här är deras tips:

1. Byta tak i tid

Det vill säga innan taket börjar läcka! Då riskerar man inte att underliggande konstruktion såsom råspont och takstolar kommit till skada.

2. Pris när du ska byta tak – be om tydlig offert

Det kostar att byta tak. Och priserna varierar. Ett tak ska kosta. Taket är husets femte fasad och ska hålla länge. Det är därför viktigt att man jämför offerter på rätt sätt. Alla takläggare redovisar olika pris och är inte jämt tydliga med vad som ingår. Visas rotavdraget på sätt sätt? Är arbetskostnaderna skäliga? Ingår alla byggmoment och det specificerat? Det är viktigt att ta reda på att allt faktiskt ingår i priset och att inga oväntade kostnader tillkommer. 

Släng också ett extra öga på att det i din offert står att din takleverantör tar hela ansvaret så att du inte blir skadeståndsskyldig om oturen skulle vara framme.

3. Välj rätt takmaterial

Olika typer av tak kräver olika materialval – plåt, betong eller tegelpannor. Var noggrann i materialvalet och satsa på kvalitet. Priset kan skilja mycket mellan takleverantörer, men det kan också kvalitén göra. Och var även noga när du väljer färg, färgvalet gör stor skillnad på slutresultatet.

4. Glöm inte avvattningen!

Passa på att göra en översyn av hela takavvattningen i samband med takbyte. Många glömmer att alla delar måste samverka om man vill undvika eventuellt läckage och skador.

7 tips vid byte av tak från en seriös takläggare

5. Behöver du bygglov?

Bygglov? Behövs det? Ja det kan det göra. Om du ändrar färg på taket eller byter takbeläggning kan det hända att du behöver bygglov. Ett tips är att  kontakta kommunen inför en omläggning.

6. Var noga med underarbetet och fråga hur det görs

Underarbete är A och O. Ofta så behöver undertaket också läggas om. Fotplåt ska alltid monteras med fotplåtsremsa. Underbeslag vid genomföringar ska alltid monteras.

7. Välj ett proffs på tak med totalentreprenad!

Det är viktigt att din leverantör tar ett helhetsansvar när du ska byta tak. Takleverantören tar då hela Byggherreansvaret, allt sker fackmannamässigt korrekt och utfört enligt bygg AMA och efterlever Arbetsmiljöverkets riktlinjer. Passa också på att ta referenser få ett fast pris på hela takbytet. Väljer du att också montera solpaneler se till att leverantören tar ett helhetsansvar och även installerar dem.

Och ett extratips: Kom ihåg försäkringen

Se till att din leverantör har försäkring. På Rustabo erbjuder vi 15-års totalgaranti med ett etablerat försäkringsbolag i ryggen.

När man väljer att byta tak blir huset inte bara vackrare, det skapar även trygghet då du vet att du slipper vattenläckage flera år framåt. Kom även ihåg att ett takbyte alltid höjer värdet på huset.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha hjälp med översynen på ditt tak! Vi hjälper dig även med en kostnadsfri offert och rådgivning när du ska byta tak. Hör av dig så bokar vi ett kostnadsfritt hembesök idag!

 
Tillbaka