7 saker att tänka på när du ska byta tak

 

När man byter tak investerar man mycket pengar för något som skall hålla länge. Här har vi samlat de vanligaste tipsen vi brukar ge till våra kunder:

  1. Byt tak i tid – det vill säga innan taket börjar läcka! Då riskerar man inte att underliggande konstruktion såsom råspont och takstolar kommit till skada.
  2. Välj rätt taktyp. Olika typer av tak kräver olika materialval.
  3. Var noggrann i materialvalet och satsa på kvalitet. Priset kan skilja mycket, men det kan också kvalitén göra. Och var även noga när du väljer färg, färgvalet gör stor skillnad på slutresultatet.
  4. Glöm inte avvattningen! Passa på att göra en översyn av hela takavvattningen i samband med takbyte. Många glömmer att alla delar måste samverka om man vill undvika eventuellt läckage och skador.
  5. Behöver du bygglov? Om du ändrar färg på taket eller byter takbeläggning kan det hända att du behöver bygglov. Ett tips är att försäkerhetsskull kontakta kommunen inför en omläggning.
  6. Var noga med underarbetet. Ofta så behöver undertaket också läggas om. Fotplåt skall alltid monteras med fotplåtsremsa. Underbeslag vid genomföringar ska alltid monteras.
  7. Välj ett proffs på tak! Innan du bestämmer dig för vem som skall göra jobbet – ta referenser och se till så att takläggare du väljer använder godkända byggställningar för att göra jobbet.

När man väljer att byta tak blir huset inte bara vackrare, det skapar även trygghet då du vet att du slipper vattenläckage flera år framåt. Kom även ihåg att ett takbyte alltid höjer värdet på huset.

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du vill ha hjälp med översynen på ditt tak! Vi hjälper dig även med en kostnadsfri offert och rådgivning när du ska byta tak.

 
Tillbaka