Får du rätt rotavdrag när du byter tak?

Får du rätt rotavdrag när du byter tak? Så här raknar du!

Rotavdrag är en trygghet för dig som kund. Vid byte av tak ligger rotavdraget på 30 % av arbetskostnaden. Men det är viktigt att ha koll. Blir det fel är det du som konsument som är betalningsansvarig.

Anlita oss på Rustabo vid ditt takbyte och du kan vara trygg med att ditt rotavdrag blir rätt. Detta är viktigt då det är konsumenten som blir betalningsansvarig om det visar sig vara några felaktigheter kring själva avdraget. Och felaktigheter förekommer. Tyvärr. Men det är lätt att ha koll och se till att din takläggare gör rätt. Om inte… Ja då ska du inte välja det företaget!

Tänk såhär:

Det ska alltid finnas en övrig text i offerten, detta för att det finns arbetsmoment som inte är ROT-berättigat. I offerten ska det tydligt framgå vad som ingår i arbetskostnaden med x kr och vilket materiel som ingår med x kr. Dessutom ska det givetvis framgå hur mycket rotavdrag du får vid byte av tak.

Dra nu av rotavdraget från arbetskostnaden så får du fram en summa. Denna summa drar du av från ditt totala pris. Summan som är kvar är det som ska räcka till allt material så som byggmaterial, byggställning, containrar, vattenavrinning, plåtar och takpannor etc. Det är nu du kan avgöra om denna kostnad är rimlig och kommer att räcka, eller om något inte riktigt stämmer. Känner du dig osäker, ja då ska du nog inte gå vidare. Ett felaktigt rotavdrag alltid gör dig som kund betalningsansvarig i slutändan mot Skatteverket.

Du kan dock vara helt trygg att ROT-avdraget stämmer när du anlitar oss på Rustabo. Vi tar fullt ansvar för hela ditt takbyte – det är vårt signum – och givetvis gäller det också rotavdraget.

Vem får rotavdrag vid takbyte?

  • Du ska ha fyllt 18 år vid beskattningsårets utgång.
  • Vara bosatt i Sverige eller betalar skatt i Sverige för minst 90 procent av din totala inkomst.
  • Du måste ha betalat för arbetet före årsskiftet för att avdraget ska komma med i din deklaration året efter.
  • Det ska finnas rotavdrag kvar att utnyttja vid ett takbyte.
  • Du ska äga bostaden under den period som arbetet utförs, samt helt eller delvis bo i bostaden där arbetet utförs.
  • Byter du tak i dina föräldrars bostad, och du har betalat för arbetet och äger bostaden, så kan du få göra rotavdrag. Du kan däremot inte få rotavdrag för arbeten i dina barns bostad.
  • Ett dödsbo kan få rotavdrag men enbart för arbete som är utfört före dödsfallet.

Hur högt är ditt rotavdrag vid byte av tak?

Rotavdraget motsvarar 30 % av arbetskostnaden på takbytet inklusive moms, och maxbeloppet är 50 000 kr per person och år. Rotavdraget är en skattereduktion, och skatten kan aldrig minska till mindre än 0 kr. Med andra ord kan du aldrig få en större skattereduktion för arbetet på ditt tak än beloppet du ska betala i slutlig skatt efter att ett rotavdrag är gjort.

Vill du veta mer om takbyte med Rustabo och schyssta rotavdrag? Boka ett hembesök med oss idag!

 
Tillbaka