När är det dags att lägga om och byta tak?

Magnus Hellsten byggprojektledare Rustabo svara på frågor om att lägga om tak

Att byta tak på sitt hus gör man ofta bara en gång. Men när är det dags? Vad kostar det, hur vet man om taket måste bytas och hur lång tid tar det att lägga om? Här svarar Magnus Hellsten, Rustabos erfarna byggprojektledare, på de vanligaste takfrågorna vi får om att byta tak.

När på året ska man lägga om ett tak?

Det spelar faktiskt ingen roll. Det går att byta och lägga om tak året om. Har man kunnandet och säkerheten på plats så spelar årstiden ingen roll. Däremot tror många husägare själva att det är lättare att byta tak på vår eller sommar, och delvis hösten.

Det kan dock till och med vara en fördel på vintern. När man öppnar upp taket är snö inte lika känsligt som regn och det går lättare att arbeta i snö än i regn. Samt att det är hårt i marken för de tunga containrar som sätts där. Ett takbyte går ganska fort och med rätt företag som är takläggare så tar det inte mer än 1-2 veckor att lägga om ett tak och därmed inte stöka till det för mycket för husägaren.  

Hur lång tid tar det att lägga om ett tak?

I snitt tar det 1-2 veckor att lägga om ett tak på ett privat hem. Allt beror på takets storlek, komplexitet och hantverkarens erfarenhet. En seriös takläggare ska alltid presentera en tidplan, samt se till att beställa takmaterialet så att det är på plats när takbytet startar. Detta gäller oavsett om det handlar om ett betongtak, tegeltak eller plåttak.

Kort sagt, tiden för att lägga nytt tak beror på takläggaren. Specialiserade takläggare och takmontörer arbetar oftast snabbare än ett team av icke-specialiserade hantverkare eller om du gör det själv.

När är det dags att byta tak?

Det finns egentligen inga riktlinjer, allt beror på takets kvalitet och husets läge, samt hur takläggningen såg ut när taket byttes vid förra tillfället. Omgivningarna spelar också en stor roll, om huset är skyddat eller tex står nära skog. Men vissa branschriktlinjer finns. Det som dock är viktigt är att byta när taket börjar bli dåligt. Att inte dra ut på tiden. Det leder i värsta fall till skador på vinden och väggarna. Och det kan kosta betydligt mycket mer att reparera än ett nytt tak.

Vilka takmaterial håller längst?

Igen handlar det om vilket tak som ska läggas. Branschriktlinjer brukar vara att tegelpannor och tegeltak har en ungefärlig livslängd på ungefär 30 år, men ett tegeltak som sköts om väl kan hålla 100 år. Allt beror på var huset ligger, klimatet och hur utsatt taket är för sol, vind samt för träd och grenar som faller. Livslängden på plåttak är ca 35 år. Betongpannor och betongtak håller mellan 25-35 år.

Hur vet man om ett tak behöver bytas?

Det bästa du som husägare kan göra är att kontrollera taket regelbundet. Vi bruka rekommendera att man ska kolla sitt tak en gång om året. På så sätt upptäcker du om taket behöver läggas om.

Det är ganska enkelt. Lyft på takpannorna och inspektera läkten. Takläkten får inte ha börjat ruttna. Du ser det på om läkten är svart. Då är det definitivt dags att fundera på ett takbyte. Har du spruckna takpannor eller betongpannor så ska de bytas löpande. Se också till att ta bort mossa (kan vara ett varningstecken!), barr och annat som växer på taket löpande för att öka livslängden. Kolla hängrännorna. Finns det grus kan det vara ett tecken på att takmaterialet börjar vittra sönder. Kolla takpappen så den inte har torrsprickor. Ta dig också upp på vinden så att det inte finns mögeldoft. Då kan det vara läge att byta taket, eller i alla fall lägga om takpapp och läkt.

Men för att vara på den säkra sidan är det lättast att höra av sig till en seriös takläggare som oss på Rustabo för att inspektera taket och diskutera dina möjligheter.

Hur vet jag om undertaket måste bytas?

Undertaket är den del av takkonstruktionen som ligger under yttertaket (tak- och betongpannor, eller takplåt). Taket täcks ofta av en duk eller ett underlag som till exempel tjärpapp, polyester eller plastfolie. Det är underlaget som håller huset torrt, inte den övre delen. Om underlagstaket är i dåligt skick måste det också bytas ut, och många väljer att göra det när det är dags för takomläggning.

Vad kostar det att lägga om och byta till ett nytt tak?

Priset för att byta eller lägga ett nytt tak beror på många olika faktorer. Den handlar om takets yta, materialval, takets befintliga skick, antal skarvar, vinklar, beslag och rörgenomföringar, samt säkerhetsanordningar. Givetvis så erbjuder seriösa takläggare att hantera rotavdrag åt kunder så att priset blir lägre.

Vill du veta vad ditt tak kan komma att kosta? Hör av dig till våra lokala takläggare i  DalarnaFalun, Borlänge, StockholmVästerås,  UppsalaGöteborg, Gävle, Norrtälje, så kommer vi på ett kostnadsfritt hembesök och diskuterar pris på ditt tak.

 
Tillbaka