Uppdrag: Takvård vid Carl Larsson-gården

 

Tegelpannorna på den gamla garagebyggnaden vid Carl Larsson-gården i Sundborn var på väg att vittra sönder.
– Rustabos takläggare har hjälpt oss att återställa taket som det såg ut på Carl och Karin Larssons tid, säger Chia Jonsson, verksamhetschef på Carl Larsson-gården.

Ny takduk, ny läkt och nytt tvåkupigt taktegel har ersatt det takmaterial som hade sett sina bästa dagar på utbyggnaden till garaget, som idag används som butik- och servicebyggnad vid Carl Larsson-gården. Eftersom hela gården är kulturminnesskyddad, är det alltid många som måste vara med och besluta om vilka åtgärder som behöver utföras – och hur.
– Länsstyrelsen ville att vi bara skulle byta ut de trasiga takpannorna, men samtliga visade sig vara i så dåligt skick att de vittrade sönder när vi rörde vid dem. Därför beslutade vi att rusta hela taket, fortsätter Chia och tillägger att de plåt- och trädetaljer som gick att bevara har sparats och återanvänts.
– När man arbetar med byggnadsvård gäller det att tänka sig för och att gå varligt fram. Att återbruka ligger också rätt i tiden – så gjorde man för hundra år sedan, och så borde vi också göra mer idag, säger Chia.
Det nya teglet kommer från Vittinge.

– Det är ett klassiskt svenskt taktegel som produceras i Sveriges enda kvarvarande taktegelbruk, berättar Magnus Hellsten som är byggprojektledare för uppdraget.

 

Underhållsplanen styr insatserna

Det är Chia som har det dagliga ansvaret för att hålla koll på statusen på byggnaderna på den unika gården i Sundborn. Till sin hjälp har hon ett musealt råd som består av representanter från länsstyrelsen, styrelsen för Carl Larsson-gårdens släktförening samt en arkitekt.
– Tillsammans upprättar vi en underhållsplan där det framgår vilka åtgärder som ska göras över tid och vad som är mest brådskande, berättar hon.
Enligt underhållsplanen var det alltså dags att se över taket på garage-/butiksbyggnaden.
– Att renovera ett tak på vintern går alldeles utmärkt, flikar Magnus in. Vintern kan till och med vara en gynnsam tid på året, eftersom det är lättare att skydda en byggnad mot snö än mot regn.
Och för Carl Larsson-gårdens del är vintern nästan den enda tänkbara årstiden för underhållsinsatser, eftersom stora besökarskaror söker sig till gården under våren, sommaren och hösten.
– För Rustabo är det naturligtvis extra ärofyllt att ha fått förtroendet att ta sig an en så anrik anläggning som Carl Larsson-gården, förklarar Magnus.

Lyhörda och duktiga hantverkare

Mellan åren 1889 och 1912 förvandlade konstnären Carl Larsson och hans hustru Karin Bergöö-Larsson sin bostad till ett av Sveriges mest omtalade hem. Sedan 1946 förvaltas och vårdas gården av Carl och Karin Larssons släktförening som består av cirka 260 medlemmar.
Rustabo fick uppdraget att renovera taket i konkurrens med flera andra företag.
– Rustabo visade sig vara lyhörda och de förstod vad vi pratade om, vilket är viktigt för oss eftersom den här gården har så många unika kvaliteter, säger Chia.
Hon berättar att åren efter att Carl och Karin hade gått bort genomfördes en del mindre lyckliga renoveringsarbeten, då ”moderna” material och metoder användes. I takt med att gården renoveras försöker nu de ansvariga på Carl Larsson-gården bevara och återskapa detaljer från konstnärsparets dagar.
– Dessutom känns det gott i hjärtat att kunna anlita lokala hantverkare som kan sina saker. Det var ju precis så som Carl och Karin gjorde på sin tid, säger Chia.

Åtgärder:
 Ny takduk, läkt och tvåkupigt lertegel på utbyggnad.
 Rengöring och genomgång av garage-/butiksbyggnadens tak.
 Vindskivor målas.
 Plåtdetaljer målas.
 Takfotsbrädan byts.
 Vattbrädan, som är utförd i både trä och plåt, ersätts genomgående av trä.

 

 
Tillbaka