Skip to content
Home » Byggprocess

Byggprocess

Byggprocess

Byggprocess

Så här går processen till vid ett takbyte med Rustabo.

Säker ställning vid takbytet

Rustabo är takläggaren som bryr sig lika mycket om ditt tak som du gör.

När takläggarna kommer till en ny arbetsplats börjar de alltid med att bygga en säker och godkänd ställning. Vi sätter stort värde i att alltid jobba med hög säkerhet. Det är tryggt, både för kunden och för våra medarbetare. Ställningen har fallskydd i form av staket eller nät samt gavelskydd.

 

Rivning av det gamla taket

När vi river det gamla taket jobbar vi systematiskt och låter pannor eller plåt ligga så länge det går, för att hindra att underlaget blir blött av regn eller snö. Allt gammalt material kastas i container direkt eller vid arbetspassets slut.

Takduken monteras

Om det ligger en gammal takduk eller tjärpapp under pannorna tar vi inte bort den. Bäst är att låta den ligga, eftersom det annars blir massor av vassa spikskallar som måste dras bort för att inte orsaka hål i den nya takduken. Takduken limmas med överlappande skarvar samt häftas fast i underlaget. Rent tekniskt är duken ett fullt fungerande tätskikt, men det behövs ett stabilt ytskikt i form av pannor eller plåt, annars kan uv-strålning och mekanisk nötning skada den.

Läkten på plats

Först monteras ströläkten sedan bärläkten. Att montera läkten är ett jobb som kräver rutin. Det gäller att få bärläkten att ligga helt vågrätt och jämnt för att inte pannorna ska få fel avstånd till varandra. Läkten måste också anpassas för eventuella ränndalar i plåt som ska monteras i nästa skede.

Underbeslagen är viktiga doldisar

Ett underbeslag är en plåtdetalj som ligger direkt mot den täta konstruktionen, unader takpannor eller takplåt och som alltså inte syns när takbytet är färdigt, men som fyller en viktig funktion. Underbeslaget sitter ofta vid genomföringar, som skorsten eller ventilation och hindrar vatten att tränga ner i taket.

Ytskiktet på plats

Nu är det dags att lägga ytskiktet som ni valt, det sista lagret på ditt tak. Läggningen sker enligt en etablerad metod där takläggarna systematiskt arbetar sig från takfoten och uppåt. Ibland måste takbeläggningen skäras för att passa vinkeln på olika takfall.a

Mall-Processen

Plåtdetaljer och tillbehör gör taket komplett

När ytskiktet är på plats kan vi montera vindskiveplåtar, ytterbeslag kring skorsten och andra genomföringar. Vi monterar också hängrännor och stuprör samt eventuella specialdetaljer. Takets detaljer är viktiga, det är en del av vårt kvalitetsarbete.

Snyggt och prydligt

När våra takläggare lämnar en arbetsplats ser de till att städa upp efter sig. Allt material som ska till återvinningscentralen läggs i containern, som sedan hämtas upp och körs bort. När takläggarna har avslutat sitt arbete hämtas ställningarna upp av en lastbil.

Slutkontroll av vår yrkesman

Takbytet är nu färdigt. Det är dags för slutkontroll av ditt tak. Den yrkesman som är din kontaktperson på Rustabo kommer då hem till dig för att se över resultatet. Tillsammans går ni en runda kring huset för att se att takrenoveringen motsvarar er beställning och era önskemål och pratar igenom hur arbetet har gått. Vid detta möte får du också ta emot Rustabos garanticertifikat.

Hur vill du ha ditt tak?

Så här går processen till vid ett takbyte med Rustabo.

Hur vill du ha ditt tak?

När en av våra takspecialister kommer hem till dig har du säkert redan en idé om hur du vill ha ditt tak. Tillsammans kan ni diskutera färg, takmaterial och tillbehör, så att ditt tak blir precis som du vill ha det. Vi diskuterar byte av vanliga tak och installation av solpaneler. Om du känner dig osäker inför vissa beslut kan vi givetvis komma med rekommendationer och råd.

Ett vackert tak är ett lyft för hela huset och höjer dess värde. Rätt färg, material och struktur ger huset karaktär. Valet mellan tegel, betong och plåt görs med hänsyn till underliggande konstruktion. Taksäkerhet, regnvattensystem och plåtdetaljer bildar tillsammans med takmaterialet en vacker helhet – husets femte fasad.

Våra yrkesmän och takläggare vet vad som krävs för att ett tak ska vara säkert och hållbart. Rustabo erbjuder därför de mest etablerade och bästa takmaterialen för våra nordiska förhållanden.

 

Säkerhet för både kund och takläggare

Vårt säkerhetstänkande är av största vikt, både för kunden och för våra medarbetare på taket. För att undvika olyckor tar vi på Rustabo aldrig några onödiga risker. Våra takläggare är utbildade i att utföra takbytet enligt gällande arbetsmiljöregler och arbetar alltid från godkänd ställning. Om det inte skulle gå att bygga ställning på en viss del av taket används säkerhetslina. Rustabos arbetsmiljöplan följer gällande riktlinjer från Arbetsmiljöverket.

Vill du veta mer – kontakta gärna våra takläggare direkt – klicka på en av länkarna här! Dalarna, Västerås, Gävle och Örebro.

Nytt tak

Så här går processen till vid ett takbyte med Rustabo.

Mall-Konstruktion_betonga

Våra tak håller vad vi lovar

Rustabo är takläggaren som bryr sig lika mycket om ditt tak som du gör.

Vi tar ett helhetsansvar för ditt takbyte och tar inga genvägar. Vi monterar tak runtom i Sverige och arbetar med totalentreprenad. Det friskriver dig från allt ansvar. Istället tar vi allt ansvar för våra takläggarnas säkerhet.

Med Rustabo Tak får du inte några oväntade överraskningar vid en takrenovering och vi håller alltid vad vi lovar. Hos oss får du dessutom 15-års garanti på vårt kvalitetsmaterial och arbete. Kort sagt, Rustabo är den takläggare som går steget längre och som du alltid kan lita på.

 

Trygg helhetsleverantör av tak

Takläggning av tegeltak, plåttak, betongtak och soltak – vi fixar allt!. Dessutom installerar vi gärna solpaneler vid ditt takbyte och takrenovering om du önskar. Våra takteam finns i Falun, Borlänge, i hela Dalarna, Västerås, Gävle, och Örebro.

 

Byta tak – enkelt och tryggt

Taket är husets femte fasad och din takrenovering ska hålla länge. Att byta tak ska kännas tryggt och vara enkelt för dig som kund. En takläggare ska ta hela ansvaret och sköta allt arbete och projektledning åt dig.

Offerter ska vara fasta och skriftliga och tydligt visa vad som ingår och vilket ansvar din takläggare har. Allt det här får du med oss på Rustabo, samt ett tak av hög kvalitet som håller vad vi lovat.

Med oss på Rustabo, samt ett tak av hög kvalitet som håller vad vi lovat.

Tak från Rustabo är svenskt hantverk

Ett tak från Rustabo är mer än vad ögat kan se. Vi är proffs på att bygga tak och har vårt ursprung i Dalarna, där kunskap för hantverk, husbyggande och trä är levande sedan hundratals år. Våra skickliga hantverkare förvaltar det kunnande i sitt arbete och vet vad som krävs för att ett tak ska vara säkert och hållbart. Både idag och imorgon. Du kan känna dig trygg med att vi tillsammans höjer värdet på ditt hus efter takbytet.

underbeslag

En takläggare som bryr sig och tar ansvar

Rustabo är takläggaren som bryr sig lika mycket om ditt tak som du gör.

Våra tak byggs av svenskt takmaterial, anpassat för nordiska förhållanden. Vi är seriösa och tar inga genvägar utan kan alltid redovisa varje steg av bygget så att det kan försäkras. Ditt tak är lika viktigt för oss, som för dig då vi arbetar långsiktigt och strävar efter att alltid ha nöjda kunder.

 

Fasta offerter och rotavdrag rotavdrag utan oväntade överraskningar

Vi lyssnar på dig. Rustabo är ett serviceföretag och du som kund ska kunna lita på oss. Du ska känna dig trygg. Därför ger vi alltid ett fast pris som bygger på de bygg- och arbetsmiljöregler som gäller. Dessutom räknar vi rätt på ditt rotavdrag så att du inte får oväntade överraskningar från Skatteverket.

 

En takläggare som bryr sig och tar ansvar

Rustabo är takläggaren som bryr sig lika mycket om ditt tak som du gör.

Våra tak byggs av svenskt takmaterial, anpassat för nordiska förhållanden. Vi är seriösa och tar inga genvägar utan kan alltid redovisa varje steg av bygget så att det kan försäkras. Ditt tak är lika viktigt för oss, som för dig då vi arbetar långsiktigt och strävar efter att alltid ha nöjda kunder.

 

Utbildade takläggare som följer regelverk

Våra takläggare är utbildade i Rustabo-metoden och jobbar i team. Du får ett team som utför hela arbetet med ditt tak och en egen kontaktperson. Våra tak byggs enligt gällande bygg- och arbetsmiljöregler och vi tar fullt ansvar för takläggarnas säkerhet. Godkända ställningar, säkerhetslinor och sladdlösa maskiner. Kort sagt, ansvaret är vårt om något skulle hända – inte ditt. Och det får du skriftligt i offerten.

Tidplaner som hålls

Tidplaner följs, våra takläggare är väl förberedda och har alltid ett trevligt bemötande och kan svara på dina frågor. Vi är på plats när vi lovar och avslutar arbetet i tid. Allt takmaterialet levereras dessutom i god tid innan ditt tak börjar byggas.

 

Trygghet på kort och lång sikt

På Rustabo värdesätter vi trygghet. När du köper en totalentreprenad så tar vi hand om all säkerhet på takbygget och säkerställer att alla byggnormer följs. Vi vill inte att du ska hamna i trubbel om ditt takbygge granskas.

Tryggheten ska också vara långsiktig. Därför erbjuder vi på Rustabo branschens mest omfattande takgaranti som backas av ett etablerat försäkringbolag. Garantin löper i 15 år och gäller på både takmaterial och arbetet.

 

Detaljer som ökar värdet på ditt tak och hus

Ett takbyte ökar värdet på ditt hus. Och extra mycket om detaljerna är på plats. Ett tak ska hålla i nästan 50 år så att ta genvägar kommer påverka livslängden och kvalitén. Därför är vi extra noga med plåtdetaljer, taksäkerhet och vattenavrinning samt säkerhetsdetaljer. Enligt lag ska vissa tak ha takstegar, takbryggor, snörasskydd och regnvattensystem. Det här är viktiga detaljer som vi alltid löser åt dig så att du inte ska behöva tänka på det själv.

 

Vi återvinner enligt norm

Vi städar och återvinner efter bygget. När våra takläggare är klara städar de alltid upp efter sig och använder en container. Containern finns på plats redan vid uppstart så att din tomt ska påverkas så lite som möjligt av bygget. Vi kör sedan allt material till närmaste återvinningscentral där det återvinns enligt gällande normer.

Takmaterial

Rustabo erbjuder det bästa takmaterialet och främsta takpannor för våra nordiska förhållanden. Med hjälp av våra kunniga fackmän väljer du det takmaterial som passar bäst till ditt hus.

Tegelpannor

Tegel är ett klassiskt takmaterial med lång livslängd. Det är ett material som har förmågan att både ta upp och släppa ifrån sig fukt. Tegelpannor ger taket en matt, vacker yta med skarpa övergångar mellan pannorna. Rustabo erbjuder en- eller tvåkupiga oglaserat tegelpannor.
Mall-Konstruktion_betonga

Betongtak

Betongpannor är numera det vanligaste takmaterialet i Sverige. Rustabo erbjuder svensktillverkade betongpannor i ett flertal kulörer och med varierande ytbehandlingar. Betongpannor är mer exakta i sin form än tegel och ger därför ett tätare tak. De är också betydligt tjockare, vilket gör dem hållbara nog att gå på.

Plåttak

Plåt ger taket en tunn snygg profil och lång livslängd. Plåttak är lätta och kräver inte en lika kraftig takkonstruktion som exempelvis betongpannor. Rustabo erbjuder plåttak i ett flertal olika utföranden och färger, exempelvis klassisk pannplåt, korrugerad plåt och plåt som efterliknar takpannor.

Tips på vägen!
Vill du veta mer om olika takmaterial så kan du läsa om för- och nackdelar med de olika materialen på vår blogg, samt hur du ska resonera kring ditt val. Läs mer här!

Takets detaljer

Vi bygger tak som ska hålla länge, därför är vi noga med takets detaljer.

Takets detaljer 1

Plåtdetaljer

Alla plåtdetaljer på ett Rustabo-tak anpassas efter de rätta måtten på just ditt tak. Vissa takdelar kan behöva specialtillverkas av våra erfarna plåtslagare för att passa perfekt. Plåtdetaljerna har både en funktionell och en estetisk betydelse, därför är vi mycket noga med utformning och kvalitet.

Ventinocken tätar och ventilerar

Vi bygger tak som ska hålla länge, därför är vi noga med detaljerna. Löv, barr och fågelbon är inget som vi vill ha under takpannorna. Under taknocken sätter vi därför alltid en så kallad ventinock. Den är formad efter tvåkupiga takpannor av lera eller betong och tätar mot löv, barr, snö och annat. Ventinocken gör också att utrymmet mellan pannorna och taknocken ventileras.

Fågelband skyddar konstruktionen

Vid takfoten sätter vi fågelband. Det är långa kamliknande band med flexibla strån som hindrar fåglar från att ta sig in under pannorna för att bygga bo. Innan börjar lägga ytskiktet monterar vi också krokarna för hängrännor, fästen för takbrygga och snörasskydd, samt annan säkerhetsutrustning som taksteg och glidskydd för stege.

Underbeslag

Underbeslagen är en av de viktiga doldisar när det kommer till takets detaljer.
Ett underbeslag är en plåtdetalj som ligger direkt mot den täta konstruktionen, under takpannor eller takplåt och som alltså inte syns när taket är färdigt, men som fyller en viktig funktion. Underbeslaget sitter ofta vid genomföringar, som skorsten eller ventilation och hindrar vatten att tränga ner i taket.

Hängrännor och stuprör

Den viktigaste uppgiften för hängrännor och stuprör är förstås att snabbt föra bort regnvatten från huset. Deras funktion är mycket viktig för livslängden på både tak och fasad. Men de är också en detalj i husets exteriör. Därför är det bra att välja rännor och rör som passar med husets färger. Rustabo erbjuder takavvattning av hög kvalitet i ett flertal kulörer.

Takduk

Takduken limmas med överlappande skarvar samt häftas fast i underlaget. Rent tekniskt är duken ett fullt fungerande tätskikt, men det behövs ett stabilt ytskikt i form av pannor eller plåt, annars kan uv-strålning och mekanisk nötning skada den.

Säkerhet

Ditt tak kan vara en farlig arbetsplats för sotaren och för dig själv. Men med rätt utrustning får du ett säkert tak med ett snyggt helhetsintryck. Rustabo erbjuder taksäkerhetssystem av hög kvalitet i flera olika färger. Säkerhetsutrustning omfattar taksteg, glidskydd för stege, takbrygga och snörasskydd mm.

Snyggt och prydligt

När våra takläggare lämnar en arbetsplats ser de till att städa upp efter sig. Allt material som ska till återvinningscentralen läggs i containern, som sedan hämtas upp och körs bort. När takläggarna har avslutat sitt arbete hämtas ställningarna upp av en lastbil.

Slutkontroll av vår yrkesman

Takbytet är nu färdigt. Det är dags för slutkontroll av ditt tak. Den yrkesman som är din kontaktperson på Rustabo kommer då hem till dig för att se över resultatet. Tillsammans går ni en runda kring huset för att se att takrenoveringen motsvarar er beställning och era önskemål och pratar igenom hur arbetet har gått. Vid detta möte får du också ta emot Rustabos garanticertifikat.