Här kan du lära dig mer om att byta tak, solceller och solcellsbatterier. Våra takrådgivare har samlat svar på några av de vanligaste frågorna som vi möts av. Kontakta gärna en av våra takrådgivare om du har fler frågor som du inte hittar svar på här.
Takbyte
Hur mycket kostar det att byta tak?
Priset på ett takbyte beror på flertalet faktorer, bland annat vilken typ och storlek av tak man har och vilket takmaterial man önskar. Vi skräddarsyr våra takbyten för att passa ditt behov och budget. Att byta taket är en av de största investeringarna som många gör i sitt hus och därför är det viktigt att vi tillsammans hittar den lösning som motsvarar dina behov och förväntningar och samtidigt ger en hög kvalitet och lång livslängd. Boka ett kostnadsfritt hembesök så kommer vi hem till dig och tittar på dina förutsättningar och förväntningar och skräddarsyr ett förslag baserat på det.
Kan man få bidrag för att byta tak?
Vid takbyte kan du få ROT-avdrag på 30% av arbetskostnaden och taket är dessutom nu tillfälligt höjt till 75 000 kronor per person och år tills slutet av 2024. Det är en skattereduktion där vi sköter all hantering och administration och avdraget görs av direkt på slutfakturan.
När behöver man byta tak?
Det finns två huvudsakliga anledningar till att byta tak. Först och främst rekommenderar vi dig att byta tak i förebyggande syfte när takets tekniska livslängd är uppnådd. Den beräkande tekniska livslängden på ett tak är cirka 30-40 år beroende på typ av tak och material. Det underliggande tätskiktet (underlagspapp t.ex.) har oftast en kortare livslängd än ytskiktet (takpannor t.ex.). Den andra anledningen för att byta tak är om du har märkt av problem med läckage, då är det oftast bråttom att byta tak innan det blir större skador på husets övriga delar.
Varför ska man anlita Rustabo för sitt takbyte?
Rustabo har funnits sedan 2009 och det gör oss till en av de äldsta aktörerna i branschen. Vi tar ansvar och med den erfarenhet som vi har byggt upp under dessa år ger det dig en trygghet om du väljer Rustabo som partner för ditt takbyte. Om du även är intresserad av solceller i samband med takbytet så kan vi hjälpa till med det också och vi tar då helhetsansvaret vilket gör det enklare och tryggare för dig. Med Rustabo ingår dessutom alltid en oberoende besiktningsman som kommer och gör en slutbesiktning, det är trygghet både för dig och oss.
Hur lång tid tar ett takbyte?
Det varierar med en mängd olika faktorer. Bland annat takets storlek, typ av tak, vilka olika detaljer som finns på taket (t.ex. skorstenar, takfönster, takkupor m.m.). Ett normalstort villatak kan beräknas ta cirka 1-3 veckor men det kan som sagt variera med flera olika faktorer.
Går det att byta tak på vintern?
Det går utmärkt och vi byter tak på vintern. Våra montörer trivs med variationerna som alla årstiderna bjuder på.
Kan man bo kvar i huset under ett pågående takbyte?
Absolut, våra takläggare anpassar sig så mycket det går för att påverka er som bor i huset så lite som möjligt. Man får dock räkna med en del oväsen vid olika arbetsmoment, t.ex. rivning och spikning. Det kan även bli lite stökigt på gården när gammalt material rivs och ska fraktas bort samtidigt som nytt materal levereras men våra montörer säkerställer alltid att det är uppstädat vid slutet av varje arbetsdag.
Solceller
Hur mycket kostar det att installera solceller?
Vi skräddarsyr en solanläggning efter dina behov, takets förutsättningar och din budget. Priset påverkas därför av en rad faktorer såsom antal paneler, fastighetens förutsättningar, val av växelriktare m.m. Boka ett kostnadsfritt hembesök
så kommer vi hem till dig och tittar på dina förutsättningar och förväntningar och skräddarsyr ett förslag baserat på det.
Kan man få bidrag för att installera solceller?
Vid installation av nätanslutet solcellssystem kan du få ett grön teknik-avdrag på 20% av kostnaden för både arbete och material, upp till 50 000 kronor per person och år. Det fungerar på liknande sätt som med ROT och RUT men är en egen skattereduktion.
Hur fungerar solceller?
Solcellerna tar vara på ljusenergi som utstrålas från solen och producerar på det sättet elektricitet. Solenergi är därför en outtömlig energikälla. När solen lyser på solcellerna skapas en elektrisk spänning mellan dess fram- och baksida.
Hur installeras solceller?
Solcellerna monteras på taket och seriekopplas till en växelriktare som omvandlar den likström som solpanelerna producerar till växelström som kan användas i hemmet eller säljas på marknaden.
Vad ska man tänka på vid val av växelriktare?
Om man vill ha batterilagring i sin solanläggning behöver man en så kallad hybridväxelriktare. Vår rekommendation är att välja en hybridväxelriktare oavsett om man väljer en batterilösning eller inte i samband med installationen för att framtidssäkra sin anläggning.
I vilka väderstreck är det bäst att montera solceller?
Beroende på takets utforming och väderstreck så är rekommendatioen att montera solcellerna mot söder, öster, väster och allt där emellan. Finns det flera alternativ så hittar vi den mest lönsamma utformningen beroende på hur er elförbrukning ser ut. Maximal effekt produceras i söderläge men det finns även fördelar i öster och väster för att kunna ta tillvara på mer egenproducerad el under morgon och kväll när man normalt förbrukar som mest el.
Måste man ha bygglov för att installera solceller?
Nej, under 2018 avskaffades det tidigare kravet på bygglov för solceller. Det betyder att du normalt sett inte behöver ansöka om bygglov för att montera solpaneler.
Solcellsbatteri
Varför ska man installera batterilagring till sin solcellsanläggning?
Ett solcellsbatteri hjälper dig att framtidssäkra och maximera nyttjandet av din solanläggning. Batterier möjliggör lagring av överskottsenergi under dagen som sedan kan användas under övriga delar av dygnet eller molniga dagar. Du kan även köpa elen när den är som billigast och lagra i batteriet för användning under dygnets dyrare timmmar.
Hur mycket kostar det att installera solcellsbatterier?
Kostnaden för batterilagring beror på några olika faktorer, bland annat hur installationsmiljön ser ut och på storleken på batteriet. Batterierna finns i en mängd olika storlekar för att passa din solanläggning och elförbrukning. Boka ett kostnadsfritt hembesök så kommer vi hem till dig och tittar på dina förutsättningar och förväntningar och skräddarsyr ett förslag baserat på det.
Kan man få bidrag för att installera batterilagring?
Vid installation av system för lagring av egenpoducerad elenergi kan du få ett grön teknik-avdrag på 50% av kostnaden för både arbete och material, upp till 50 000 kronor per person och år. Det fungerar på liknande sätt som med ROT och RUT men är en egen skattereduktion.
Hur styrs användningen av batteriet?
Med hjälp av ett smart styrsystem som integreras i växelriktaren utan extra hårdvara kan anläggningen maximera utnyttjandet av solpanelerna och batteriet baserat på husets förbrukningsprofil och elpriserna på marknaden. Batteriet laddas i första hand upp av överskottsenergi från den egna solanläggningen och i andra hand optimerar köp och försäljning av el under dygnet beroende på hur elpriset varierar.
Kan man använda batteriet vid strömavbrott?
Som tillval kan du utrusta batterianläggningen med nödströmsuttag för att ha tillgång till el när det är strömavbrott och på det sättet blir mer självförsörjande. Solcellsanläggningen kommer dessutom att vara i drift under strömavbrottet och fortsätta att ladda batteriet.